Uit je comfort zone en in het ijswater…

En dan zegt een vriendin opeens “this can be the end of our relationship”. Ze parkeert in een verlaten stuk bos… ik spring vanuit m’n comfort zone hop in de fear zone… Wat bedoelt ze? Hallo, wat zeg je nu? Wat gaan we doen en hallo, wat ga je mij laten doen?!

Mijn gedachten gaan van hak op de tak en opeens, na onze heerlijke lunch, ben ik alert, kijk ik met arendsogen om me heen, stel ik teveel vragen waar ze niet op reageert en voel ik een flinke vorm van ongemakkelijkheid opkomen.

Uit de auto pakt ze een grote tas. We lopen een stukje en ik zie steeds meer mensen. Een groot houten gebouw komt in het zicht met eromheen kleine houten huisjes. We lopen een stukje verder en daar zie ik een bevroren meer waarvan één stukje open water is… Tot mijn grote verbazing zie ik mensen in badkleding lopen met mutsen op… In mijn hoofd begin ik al mijn observaties op te tellen en denk kak! Dit kan inderdaad wel eens het einde van onze vriendschap betekenen! Want volgens mij gaat die vriendin, die ik al meer dan 20 jaar ken, waar ik lief en leed mee heb gedeeld, mee heb gejankt en kei hard gefeest, mij kennis laten maken met een Finse activiteit: sauna en ijszwemmen. 😱

Opeens zegt ze: “dit wordt ook mijn eerste keer”, en ik kijk haar vol ongeloof aan, want nu weet ik het zeker. Ze heeft het nog steeds niet uitgesproken, maar ik voel in al m’n poriën wat ze van plan is. Gaan we dit echt doen, serieus?!

De Finse sauna gewoonten heb ik me wel eigen gemaakt door de jaren heen. En ja, in de winter sta ik tussen de sauna sessies door ook buiten, in de sneeuw en drink ik Lonkero. In de zomer spring ik ook echt wel even in het meer om daarna bij de grill te gaan zitten voor de Finse bbq, maar zwemmen in water dat rond het vriespunt is dat gaat me toch echt te ver!

We maken ons klaar voor de sauna. Uitkleden, handdoek pakken, badkleding mee en hop richting het Finse walhalla. We doen de deur open van de sauna en het zit vol met vrouwen. Even een plekje zoeken, handdoekje op de bank leggen en zitten. Water wordt op de hete stenen gegooid en pfffff, heerlijk, heet! M’n spieren ontspannen. Ik concentreer me op m’n adem en geniet.

Na die hittegolf kijk ik om me heen en babbel wat met m’n vriendin. De dames horen ons Engels praten en merken dat het onze eerste keer is en wow, opeens gaan ze los! En Finnen die zonder Korskenkorva of andere alcoholische versnaperingen losgaan is echt wel een unicum 🤪.

Ze vertellen hoe het is, hoe we het moeten aanpakken en vooral hoe gezond ijszwemmen is. We kijken elkaar aan en we zijn nog steeds niet vol vertrouwen dat we het daadwerkelijk gaan doen, maar dan zegt een vrouw van ergens boven de 60 met een Finse vilten hoed op dat het ijszwemmen een ‘Euphoria’ is en opeens zingen we uit volle borst 🎶🎵🎶 Euphoriaaaaa 🎶🎵🎶 van Loreen! I know, geen Finse zangeres, maar ze zijn niet zo eenkennig.

Het vertrouwen begint te komen en hell yeah, we are going ice swimming! We trekken onze badkleding aan, slippers aan de voeten en muts op het hoofd. We lopen op een golf van adrenaline richting het open water. Net voor het water kijk ik m’n vriendin aan met grote angstige puppy ogen en ze zegt “You go girl, you can do it!”. Ik geloof haar niet, maar we zijn al zo ver gekomen dus ik zet m’n dappere gezicht op en loop zonder nadenken de zwembadtrap af en laat mezelf in het water vallen. Onder luid protest van m’n lichaam en alle vloekwoorden die ik ken in het Nederlands, Engels en Fins vind ik m’n weg terug uit het water.

😱🤯**#^*[*F***#[¥~><}F#*+$K*#%^🤯😱 Dat dus… en nog meer…

Het koude water op m’n warme sauna lichaam, het is alsof naalden in je huid prikken. Een soort spijkerbed waar je op gegooid wordt, zo koud! Als een complete ijsklomp probeer ik m’n voeten in m’n slippers te krijgen. Maar wow, ik voelde me leven, ik kon opeens zo heerlijk vrij ademen (en ja, ik heb best erg corona gehad, dus m’n longen zijn nog niet heel vrij), ik voelde heel m’n lichaam tintelen en er was geen enkele drama of moeilijke gedachte in mijn hoofd. Ik was even één met het moment, met de natuur, met mezelf, fantastisch!

Nu de beurt aan m’n Finse vriendin. Ik weet niet hoe mijn hoofd eruit zag toen ik te water ging, maar die van haar… nou ja onbeschrijflijk chaotisch met heel veel gemengde gevoelens die allemaal in één keer op haar gezicht te lezen waren!

Ze kwam er (ook) vloekend en tierend uit, pfffffff! But: we did it! 🎵🎶🎵 Euphoriaaaaaaaaa!!! 🎵🎶🎵

Terug in de sauna waren de dames nieuwsgierig en daarna enorm trots op hun beginnelingen. En ja, gewoon omdat het kon deden we het rondje nog een keer.

Echt, ik was jarenlang overtuigd om nooit, maar dan ook echt nooit in, letterlijk ijskoud water, te springen. Maar hey, uit je comfort zone, in de fear zone en dan hop naar de growth zone… Love it! It makes me feel alive!

En jij, wat denk jij over ijszwemmen? Enneh, wanneer ben jij voor het laatst je comfort zone gegaan?

Doe eens wat je dacht dat je nooit zou doen. Ervaar het, leef het, voel alle moeilijkheden én gelukkige momenten. Geniet van het hele gebeuren! En doe vooral de dingen waar je memorabele herinneringen mee maakt!

Let’s create and share beautifull memories!

Kiitos Ellu! ❤️


Irene de Bruijn

AMBITIE!© Trainer | Coach | Spreker

Auteur van Maak werk van AMBITIE! – Zeven pijlers voor leven met AMBITIE!©

www.imva.nl| Managementboek.nl | Bol.com

AMBITIE!© Is een persoonlijkleiderschapsaanpak met toegepaste NLP en Design Thinking. 

AMBITIE!© staat voor Aandacht | Mindset | Behoefte | Interesse | Tactiek | Inzet | Energie

This can be the end of our relationship

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *