De kunst van visualiseren

Opeens, stond ik daar in mijn eigen appartement met allemaal dozen om me heen. Dozen vol met mijn zelfgeschreven boek! De vrachtwagenchauffeur had een half uur daarvoor aangebeld om de bestelling te komen brengen. Maar ik had hem niet verwacht, want hij zou morgen pas komen volgens de track & trace code, paniek! Dus ik sprong uit bed, probeerde m’n haar plat te drukken (niet te doen met die krullen natuurlijk!), ik deed wat warms aan en ging naar beneden. De pallet was al gelost en ik zag voor het eerst alle dozen met boeken die ik had besteld. Voor deze bestelling had ik keihard gewerkt. Ik kon enorm blij worden als ik een hoofdstuk af had en zwaar geïrriteerd zijn als er weer een proeflezer overheen was gegaan die opmerkingen had over mijn tekst… opmerkingen die het uiteindelijk beter maken natuurlijk, maar dat voelt op dat moment echt niet zo.

Zware last

De dozen waren genummerd en ik zocht naar doos 1. Gevonden! Opeens kwam het beeld naar voren dat ik dit moment, het openen van de eerste doos, had gevisualiseerd negen maanden geleden. Ik volgde toen een driedaagse training van Tony Robbins, Unleash the Power Within (UPW voor insiders), en leerde nog beter de kunst van het visualiseren. Ik wilde zo graag dat ik het boek afkreeg, dat had ik mezelf immers als doelstelling meegegeven voor 2020. Maar ik miste soms zo de drive om ermee door te gaan waardoor het steeds een onderdeel bleef van mijn to-dolijst. In maart 2021 was ik nog op hetzelfde punt als in augustus 2020. De klus ‘boek’ werd steeds groter in mijn hoofd en het begon te voelen als een zware last. Totdat ik het ging visualiseren: hoe ziet het eruit, wat doe ik en wat voel ik als ik mijn eerste boek vasthoud?

Maak werk van AMBITIE!
Maak werk van AMBITIE!

De eerste doos…

Oh pfff, dat zag er geweldig uit! Ik zag mezelf staan met die dozen om me heen, eentje op de keukentafel en ik voelde een geweldige positieve energie als ik met het keukenmesje voorzichtig de doos zou opensnijden. Als het plakband doormidden zou zijn, dan zou ik de flappen voorzichtig openvouwen en dan zou ik kijken naar mijn eerste boek. Ik zou het op pakken en daadwerkelijk mijn boek voelen, de kaft, het papier. Ik zou het papier ruiken. Zonder na te denken zou ik vol verwondering naar mijn boek in mijn handen kijken, het tegen mijn hart aandrukken en vreugde sprongetjes maken. Trots zou ik zijn als ik al mijn hersenspinsels kan vasthouden in een boek, mijn boek.

Van voorstelling naar werkelijkheid

En zo is het ook gebeurd… Precies zo. Wat ik had voorgesteld, was werkelijkheid geworden. Door van tevoren het zo intens te beleven dat je iets hebt behaald, dat je het voelt met al je vezels in je lichaam, maakt dat je weet waarvoor je vroeg uit je bed komt om het daadwerkelijk te gaan doen. Dat je jezelf vermannend aanspreekt en aanzwengelt om toch aan de gang te gaan. Elke keer weer dat ik mezelf uit m’n negatieve ‘ik kan het toch niet’ en ‘wie zit er nou op dit boek te wachten’ mindset trok, wist ik waarom ik dat deed. Of dat ik weer moest redigeren, aanscherpen, veranderen. Steeds weer dacht ik en voelde ik, wat het zou betekenen als ik dat eerste boek in handen zou hebben.

Als je weet waarom je het doet en als dat echt belangrijk is voor jou, dan ga je ervoor. 

Wat wil jij?

Bedenk eens wat je graag zou willen. Die ene klant binnenhalen, die dijk van een presentatie geven, een boek lezen, wat leuks doen met je familie, die pelgrimstocht gaan wandelen of hey, misschien wil je ook wel een boek schrijven! 

Visualiseer het, stel het je levensecht voor en stel jezelf de vragen:

  • Waar ben je? 
  • Met wie ben je of ben je alleen? 
  • Is er veel licht of weinig? 
  • Wat is het voor temperatuur? 
  • Is er veel geluid of juist niet? 
  • Wat ruik je?
  • Wat voel je op dat moment en, heel belangrijk, 
  • waar voel je dat gevoel? 

Zie het, hoor het, ruik het, proef het en voel het. Maak het groot, groter, grootst! Als je het scherp krijgt dan creëer je zelf de drive om het daadwerkelijk te behalen. En het mooie is, als je het niet scherp krijgt dan is het misschien niet jouw doel om te behalen (maar een ego/sociaalwenselijk doel). 

Schenk aandacht aan wat jij wil, sta erbij stil, ontdek het en maak het waar!

Enige minpuntje van de werkelijkheid was dat ik de aflevertijd van de boeken rond borreltijd had voorgesteld en het was vroeg in de ochtend… Maar ach, champagne is ‘s ochtends ook lekker!


Irene de Bruijn

AMBITIE!© Trainer | Coach | Spreker

Auteur van Maak werk van AMBITIE! – Zeven pijlers voor leven met AMBITIE!©

www.imva.nlManagementboek.nl | Bol.com

AMBITIE!© Is een persoonlijkleiderschapsaanpak met toegepaste NLP en Design Thinking. 

AMBITIE!© staat voor Aandacht | Mindset | Behoefte | Interesse | Tactiek | Inzet | Energie

Hersenspinsel wordt tastbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *