Het AMBITIE!© is een methode en bewustwordingsproces dat ik door vallen en opstaan zelf heb ervaren en ontwikkeld. Er zijn altijd momenten in je leven dat je er even klaar mee bent. Je staat op de automatische piloot, doet wat je moet doen, maar haalt er niet meer de voldoening uit die je eerst wel kreeg. De swung is er uit en je bent toe aan iets anders.

Op dat punt heb ik meerdere malen gestaan. Dan kan je jezelf afvragen wat je met dat gevoel doet, negeren of aanpakken?

Negeren of aanpakken?
Eén moment in mijn leven kon ik het gevoel niet meer negeren. De gedachten in mijn hoofd had ik al een tijd genegeerd, maar opeens ging mijn lichaam in protest. Er moest verandering komen.
Voor een tweede keer hoefde mijn lichaam gelukkig niet enorm in protest te gaan. Door de ervaringen van de eerste keer herkende ik al wat signalen en wist dat het tijd was voor een ommekeer.

Carrière switch of aanpassen?
Dat eerste moment leidde tot een enorme carrière switch, van het commerciële bedrijfsleven naar het onderwijs. Het tweede moment was meer een aanpassing in mijn werk, naast studenten ook professionals gaan trainen. Voor beide momenten had ik een ambitie: ik streefde naar een bepaald doel. Die ambitie heeft mij heel veel gebracht omdat ik mezelf beter leerde kennen en mijzelf kon ontwikkelen in een richting die ik wilde.

AMBITIE!© Proces
AMBITIE!© is een proces, het komt steeds terug, want zeg nu zelf, stil staan is achteruit gaan en we willen onszelf ontwikkelen in wat we doen, nieuwe mensen leren kennen, nieuwe dingen ontdekken. AMBITIE is geen stappenplan in een chronologische volgorde. Zie het als een buffet, als jij met het toetje wilt beginnen dan moet je dat vooral doen!

De letters van AMBITIE!© staan voor
Aandacht – Mindset – Behoefte – Interesse – Tegenslag – Ideeën – Energie.

Aandacht – Aandacht voor jezelf
Stilstaan bij wat je zelf aan het doen bent, dat doe je tussen de werkzaamheden door. Tijdens het koken, tijdens de lunch of afdwalend tijdens een vergadering. Maar echt aandacht schenken (schenken: een cadeau geven) aan jezelf dat doen we in deze westerse wereld nog te weinig.

Begin eens met jezelf iedere dag tien minuutjes te schenken. Tien minuten in stilte met jezelf zijn. Even focussen op wat je aan doen bent en wat je wilt bereiken. Echt, het werkt!

Mindset – De wil en doorzettingsvermogen om te ontwikkelen
Er bestaat een onderscheid tussen twee verschillende mindsets, denk patronen, de fixed en growth mindset. Mensen raken verstrengeld in één van de twee manieren voor bepaalde onderwerpen. Ik heb bijvoorbeeld een echte fixed, vaste, mindset voor schoonmaken. Ik vind het niks, ga het ook vast niet leuk vinden, dus ik doe het zo weinig mogelijk. Maar ja een vies huis is ook niet bevorderend voor mijn eigen gezondheid. Ik kan blijven in deze mindset en niks doen, gewoon vast blijven zitten in het patroon. Ik kan het ook onder ogen komen en kijken naar oplossingen: plezier vinden in schoonmaken of een iemand daarvoor inhuren. Het plezier heb ik niet gevonden, maar iemand die het nu voor mij doet wel!

Stel jezelf open om te groeien. Zie nieuwe mogelijkheden en eenmaal gevonden, zorg voor doorzettingsvermogen. Ook al kan je het nu niet, de kans dat het lukt door ervoor te werken is groot, heel groot (ook al duurt het soms lang).

Behoefte – Wat kan ik en wat wil ik?
Iedereen heeft bepaalde capaciteiten, aangeleerde en persoonlijke capaciteiten. Aangeleerde capaciteiten zijn onder andere alles wat je op school en tijdens je werk hebt geleerd. Persoonlijke capaciteiten zijn wie jou jou maakt, jouw eigenschappen, jouw unieke ik.

We dromen allemaal, van een mooier huis, een nieuwe liefde, een betere baan, promotie of misschien wel meer reizen. Allemaal onderwerpen die je graag wilt. De kunst is om jouw dromen om te zetten in concrete acties en het doorzettingsvermogen hebben om dat ook daadwerkelijk te gaan doen.

Interesses – Waar liggen mijn interesses?
Van jongs af aan zijn we al bezig met allerlei dingen. Hele dorpen bouwen met Lego, je favoriete filmscene naspelen met poppen of knuffels, tekenen, kleien, buitenspelen en dan opeens… SCHOOL! En ja, zelfs dat had zijn charme, want daar leerde je andere kinderen kennen, je leerde schrijven en rekenen en nog veel meer. In sommige vakken had je meer interesse en kon jij jezelf meer verliezen dan anderen. Logisch, want sommige dingen vind je nu eenmaal leuker dan de andere. En dat is nu niet anders, voor een docent is bijvoorbeeld lesgeven fantastisch, maar de administratie er omheen is dramatisch.

Iedereen heeft interesses, de kunst is om vergeten interesses af te stoffen en te kijken hoe je dat nu kan toepassen in je huidige dag invulling. Waar word je blij van?

Tegenslag – Hoe overwin ik dit?
We kunnen zulke mooie ideeën hebben en ook de juiste mindset en doorzettingsvermogen om dit te bereiken, maar soms gaat het net niet zoals je zelf zou willen… Tegenslag komt bij heldere hemel, oh nee, dat was donderslag…
Hoe ga je daarmee om? Laat jij je snel uit het veld slaan of zoek je naar andere wegen waardoor je toch jouw doel bereikt? Tegenslag, hoe negatief het ook klinkt, houdt je scherp en je kan er alleen maar van leren!

Ideeën – Het vertrekpunt voor een concreet plan
Na een goede zelfanalyse naar wat jouw behoeftes zijn en waar je interesses liggen is het tijd voor ideeën! Tijdens de zelfanalyse komen er waarschijnlijk al kleine ideetjes naar boven, ideeën die het waard zijn om te onderzoeken, want ze hangen samen met jouw dromen en hoe jij je carrière en leven wilt invullen.

Iedereen heeft voldoende ideeën en wensen, bewust of onbewust. De kunst is om jouw idee ook echt te gaan uitvoeren. Wat heb je ervoor nodig? Welke capaciteiten, aangeleerd of persoonlijk, moeten aanpast of ontwikkeld worden? Wie gaat jou helpen om je ideeën te behalen? Jouw idee omzetten naar een concreet plan die realistisch genoeg is om te gaan uitvoeren, dat is de uitdaging!

Energie – In controle zijn van mijn energie.
Na een dag werken kan je futloos op de bank neerploffen. Je voelt echt wel dat je je salaris hebt verdient, maar pffff, om vanavond te gaan sporten, laat maar! Je verbruikt zelf heel veel energie gedurende de dag en dat moet je opladen, net zoals de batterij van je telefoon. Op een gegeven moment kom je in het ‘rood’ en is het tijd om jezelf op te laden. Alleen tijd voor opladen gunnen we onszelf vaak niet.

Goed in controle zijn van jouw energie op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak zijn enorm belangrijk om jezelf goed te voelen in het hier en nu.

Lees naar hoe jij als particulier of als organisatie dit kan toepassen. Of neem contact met me op en we bespreken de mogelijkheden!

Ervaring & Aanpak
Sinds 2010 doceer en train ik studenten en professionals. Dit doe ik op het gebied van persoonlijk leiderschap en communicatieve vaardigheden. Daarnaast ben ik canvas facilitator waarbij dynamiek, enthousiasme en de waarde uit jezelf, het team, project of event centraal staan.

Ik heb de tools, jij geeft de invulling en we werken altijd met een realistisch doel in het vooruitzicht.
Belangrijk, ik motiveer en relativeer met humor… dat is een familietrekje, daar moet je tegen kunnen.

Master in Bedrijfscommunicatie | Gecertificeerd docent | IA-NLP Coach | Business Model You & Teams Certified Trainer | Certified Event Designer